SAUNE FINLANDEZE

Scurt istoric

Sauna a fost inventată de către scandinavi în Finlanda antică și are un istoric bogat. Cuvântul „saună” își are originea în limba finlandeză și se referă la băile tradiționale finlandeze și la baia în sine.

Primele saune cunoscute au fost cele finlandeze, construite în gropi săpate în pământ și folosite ca locuințe pe perioada iernii. Aici se găsea un șemineu în care se încălzeau pietrele la o temperatură foarte mare, după care se turna apă peste pietre pentru producerea aburului, cu scopul de a da o senzație de creștere a căldurii. Astfel, se ridica temperatura atât de mult încât persoanele din interiorul saunei trebuiau să-și dea hainele jos.

Primele saune finlandeze sunt ceea ce numim noi astăzi saune cu fum. Sauna tradițională cu fum este diferită față de sauna modernă prin modul de funcționare: sauna cu fum era încălzită prin încălzirea unei grămezi de roci numite kiuas prin arderea unor cantități mari de lemn, timp de 8-9 ore, proces urmat de eliberarea fumului, înainte de folosirea saunei. O saună cu fum bine încălzită își va menține temperatura aproximativ 12 ore.

Ca rezultat al revoluției industriale, saunele au evoluat folosind sobe metalice + coșuri de fum. Temperatura medie din interiorul saunei are valori cuprinse între 70–80 de grade Celsius, însă uneori acestea trec și de 90 °C, la fel ca și în cazul unei saune finlandeze tradiționale. Aburul se creează prin stropirea pietrelor cu apă.

Datorită dezvoltării tehnologice, saunele moderne se găsesc într-o varietate mare și au o sumedenie de opțiuni. Sursele de căldură includ lemnul, electricitatea, gazul sau alte metode mai puțin convenționale precum energia solară. Se pot alege saune umede, saune uscate, saune cu fum, saune cu abur sau saune cu infraroșu. În ceea ce privește sobele folosite, cele mai importante sobe sunt cele cu încălzire continuă și sobele care stochează căldura. Sobele care funcționează cu încălzire continuă au o capacitate de încălzire mai mică, însă pot fi încălzite mai repede, în timp ce sobele care stochează căldura au o capacitate de încălzire mai mare, însă încălzirea durează mai mult timp.